MEYAMETRE PROJESİ

MEYAMETRE PROJESİ (MESLEKİ YAKLAŞIM ENVANTERİ PROJESİ)

04.03.2024 33

8 ve 9. sınıflar öğrencilerin hayatlarına yön vermeleri için önemli bir dönemdir. Yapacakları lise tercihleri veya okul türü değişimleri gelecekleri için doğru karar vermelerini sağlayacaktır. Günümüzde çok sayıda lise mezunu olmasına karşın zanaat sahibi nitelikli lise mezunu öğrenci sayısı yetersizdir. Bu durum öğrenci ve velilerin mesleki eğitimin avantajları konusunda yeterli bilgi sahibi olmamasının bir sonucudur. Mesleki yönelim ile ilgili yapılan çalışmalardan en bilineni Dr. John Holland tarafından 1959 yılında geliştirilen “Mesleki Tercih Teorisi”dir. Holland, ortaya koyduğu kuramsal yaklaşımla insanların kişilik tiplerinin birbirinden farklı olduğunu ve kişilerin sahip olduğu kişilik tipleriyle uyumlu mesleki çevrelerde başarılı ve mutlu olacağını belirtmiş ve mesleki yaklaşım envanterini ortaya koymuştur. Doç. Dr. Abdullah ATLİ ve Dr. Gökay KELDAL, 2017 yılında yayınlanan makalelerinde Holland’ın Tipoloji Kuramı çerçevesinde 30 soruluk yeni bir envanter geliştirmişlerdir. Bu proje ile Doç. Dr. Abdullah ATLİ ve Dr. Gökay KELDAL’ın oluşturduğu “Mesleki Kişilik Tipleri Envanteri” 8 ve 9. sınıf öğrencilerine uygulanacaktır. Envanter sonuçları psikolojik danışman ve rehber öğretmenleri önderliğinde meslek lisesini tercih etmesi gereken öğrencilerin tespiti ve yönlendirilmesi ile okul değişimi yapmak isteyen 9. sınıf öğrencileri için kullanılacaktır. “Mesleki ve Teknik Eğitim”i tercih etmek isteyen öğrencilerin bilinç düzeyi artırılarak ilgi ve yetenekleri doğrultusunda lise tercihi yapmalarına rehberlik edilecektir. Doğru alan ve dalı tercih eden öğrenciler ile meslek liselerindeki başarı oranı artarak mesleğini seven zanaatkar öğrencilerin yetişmesi sağlanacaktır. Bu çalışma sonunda meslek liselerine 2023-2024 eğitim öğretim yılında kayıt olan öğrenci sayısı ile 2024-2025 eğitim öğretim yılında kayıt olacak öğrenci sayısı ve uzun vadede nitelikli çalışan iş gücünün karşılaştırılması sağlanacaktır.

11 Mart-05 Nisan 2024 tarihleri arasında öğrencilerimize uygulanacaktır.

Kaynak: https://www.aydinkariyer.net/web/meyametre